Мощен петролен трус удари Русия след като стана ясно, че

...
 Мощен петролен трус удари Русия след като стана ясно, че
Коментари Харесай

Три версии за мощният петролен трус в Москва

 

Мощен петролен трус удари Русия откакто стана ясно, че притежателят на втората по величина съветска нефтена компания - " Лукойл ", Вагит Алекперов, влиза от сцената и освен напуща президентския пост, само че и излиза от Съвета на шефовете. На всичкото от горната страна се оказа, че е останал единствено с 3,12 % от акциите с право на глас и с 5,43% от тези, които са без сходно право.

Въпреки че Алекперов от дълго време твърди, че готви правоприемник за компанията си, в никакъв случай не е назовавал кой може да бъде той.

Напротив, даже преди месеци той твърдеше, че би желал още да поработи с Путин, тъй като " двамата прелестно се разбираме повече от 25 години ", както излиза наяве от негово изявление през есента на 2021 година не къде да е, а в официоза " РИА Новости ".. 

Какво се случи през последните месеци, та това разтърсване накара целия тръст да изпадне в потрес, акциите на компанията да се срутен с повече от 7 % за ден?

Версиите в медиите са три..

Едната идва от последователите на Путин, които настояват, че е обвързвана със глобите, които Англия към този момент наложи на Алекперов. Според специалисти той се отдръпва, с цел да отбрани компанията си и да не се наложат нови стопански рестрикции от Америка и Европа. Сравняват го с останалите 10-тина олигарси, които към този момент излязоха по същия метод от своите компании.

Нещо обаче не се връзва. Първо, тъй като Алекперов не е Мазепин от " Урал калий ", който още в деня на глобите разгласи, че напуща управлението на компанията. Така направила още най-малко 10-тина от олигарсите на Путин.

Алекперов обаче е доста по-висока топка. Той направи невероятна агресия на интернационалните пазари, добре капитализира компанията си, пусна я на тържищата, относително мялко бяха огромните акционери, направи страховит взрив в Близкия изток и по-специално в Ирак, завзе огромна част от базите на Източна Европа, стартира да гледа все по-назапад. Съвсем различен е въпроса по какъв начин взе нашия Нефтохим и за какво не обявяваше облага.

Дали думите при започване на войната, че би трябвало незабавно да има мир, срутиха стълбата, по която се бе изкачил най-високо.

Естествено, това е мнението на вътрешните врагове на Путин. Те описват, че Алекперов към този момент е напуснал Русия откакто натискът за оставка и за продажбата на акциите пристигнала точно от Кремъл. В поддръжка на това те сочат наследника му Воробьев, който има други връзки с хората на Путин.  Ближе к концу дня «Лукойл» объявил о назначении врио главы компании Вадима Воробьева, первого исполнительного вице-президента и члена правления, сообщает РБК со ссылкой на собственные источники Вадим Воробьев

Твърди се, че той е доста непосредствен със Сергей Кириенко, първият заместител на управителния уред на президента Путин. Двамата са заботили дружно дълго години - първо в една и съща банка, където Кириенко му бил шеф, след това в нефтената компания НОРСИ-Ойл. Нещо повече, от тези кръгове излиза и информацията, че се готви поглъщането на Лукойл от Роснефт - две компании, чиято отколешна омраза и смъртна конкуренция беше един от факторите за триумфа на тази съветска промишленост от началото на века. Факт обаче е, че Игор Сечин съумя много повече да се приближи до Путин и даже съумя да убеди държавното управление да стартира реализирането на колосалния план Восток ойл, който вкарва стотици милиарди в създаване на нови северни залежи. Арестуваха му неотдавна яхтата, само че той не сподели и дума.

Въпреки това е мъчно да се повярва, че Путин е наритал Алекперов поради едно изявление. Особено в случай че са правилни слуховете, че преди продажбата той е бил при Путин и е получил позволение да се заеме със страгетически действия отвън Русия, свързани с компанията. Както и че това е повода стремително да напусне Подмосковието.

Затова и най-реалистично наподобява версията, че войната в Украйна може и да не прекрои международния ред, само че сигурно сменя ешелона на олигарсите в Русия, както настояват локални анализатори. Старите приватизатори отстъпват местата си на нови фрагменти. Затова ще е забавно кой ще е новият президент на Лукойл.

Колкото и да се говореше за кремълски прелом при започване на войната, Путин се възползва от глобите, с цел да си разчисти вътрешния двор.И да смени олигарсите, за които времето изтече.

А дали ще национализира съветски предприятия, си е въпрос, който Путин към този момент самичък ще взема решение. Старите лъвове към този момент ги няма да му извиват ръцете. Голямото терзание е, че с тях и пазарната стопанска система си отиива от Русия. Защото те най-малко се понаучиха по какъв начин се работи със Запада. Особено Алекперов. 

Кой е Алекперов?

Основен петролен магнат на Русия, максимален акционер в продължение на 30 години на втората съветска компания за рандеман на петрол - Лукойл. Състоянието му се прави оценка на $10,5 млрд,у каото се твърди, че от началото на войната е изгубил $14,4 миллиарда.  Вторият огромен акционер в Лукойл е Леонид Федун, който има 9,3%, а благосъстоянието му в този момент е $5 млрд.

Алекперов е роден през 1950 година в Баку, приключва Азербайджанският институт за петрол и химия. Започва работа в нефтени компании в Сибир още през 1979 година, а през 1990 няколко от тях се сплотяват в Лукойл, като първият и единствен президент до момента е точно Алекперов.

Има наследник Юсуф, на който Вагит завеща пакета от акции в компанията без да има право да търгува с тях.

Алекперов е прочут като един от най-големите колекционери на монети, притежава  70-метровата яхта Galactica Super Nova.

Кой е краткотрайният началник?

Вадим Воробьев до момента изпълняваше функционалността на първи вицепрезидент и член на Съвета на шефовете. Той е на 61 години, има две висши образовани, претендент е на икономическите науки. Започва кариерата си в банкови и застрахователни компании, а през 1998 оглавява нефтената компания „ НОРСИ-Ойл “, която през 2001 година влиза в структурата на Лукойл.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР